Quantcast
Channel: A Whiter Shade of Pale
Viewing all 40 articles
Browse latest View live

Amaryllis

$
0
0
Nu är julen förbi men amaryllisprakten fortsätter. Jag har både nya och gamla lökar som blommar nu - egentligen är ju vårvintern deras riktiga blomningstid, men vissa behandlade lökar lyckas ändå med konststycket att börja blomma före jul.
Visar här ett antal sorter.

'Melusine'
'Rapido', småblommig
'Fanfare'
'Aphrodite'
'Lemon Star' + 'Evergreen'

"Vår"promenad på Trettondedagen

Next: Äkta makar
Previous: Amaryllis
$
0
0
Vi brukar göra små promenader i omgivningarna, men alltid har vi ju inte kameran med. Idag var vi återigen ute med kameran bland våra bohusländska klippor för att kolla hur denna vårliknande vinterdag ser ut i våra nejder.
Vi har haft plusgrader sedan strax före jul, så någon vit jul fick vi inte (i år heller). Det är väldigt fuktigt och daggdropparna hänger kvar hela dagarna. Dimman är tät på morgnarna men lättar sedan något till eftermiddag. Dock orkade inte solen fram idag.















Maskrosorna är framme så fort det är plusgrader...















Ibland gör naturen roliga "konstverk"! Det ser ju ut som en lindad baby! Komplett med napp och allt.






















Mossan frodas i fukten och stensötan är grön och fin






















Hasselhängena sväller, en ensam honblomma börjar öppna sig

Äkta makar

Next: Påskpyssel
Previous: "Vår"promenad på Trettondedagen
$
0
0
Äkta makar (Hippeastrum striatum) kommer från södra och centrala Brasilien

Denna glada amaryllissläkting är en gammaldags rumsväxt som sällan finns att köpa i handeln men som ofta ärvs eller fås av äldre släktingar. Så även mitt stora ex. 

Löken är mer eller mindre rund med en kort nacke och 5-8 cm i diameter.
Bladen är avlånga, ca 30 cm långa. 
Den blommar så här mitt i vinter, strax efter jul hos mig. Blomstjälken når upp till 30 - 40 cm brukar blomma med med 2 blommor, därav namnet. De orange blommorna med vit bas och en grönaktig mittstrimma är 7,5-11 cm långa, trattlika och sirligare än hos de flesta andra amaryllisar. 
Så här ser det ut just nu hos mig och det kommer fler stjälkar från krukan! 

Påskpyssel

Next: Prästhavre
Previous: Äkta makar
$
0
0
Påsken närmar sig och med det ska Påsklådan fram med alla de gamla, kära påsksakerna. En del av våra påsksaker är äldre än jag, från 40-talet!! Denna ljustake är väl halvgammal men duken har jag broderat för så där 45 år sedan!
 

Ännu äldre är denna duk och chokladkycklingarna i sin korg, de är från 40-talet!

Men visst känner jag också att jag behöver skapa något nytt. I år blev det en rad påskägg gjorda med decoupageteknik. Tekniken går ut på att jag klipper eller river vackra bilder ur pappersservetter och klistrar dem med decoupagelim på en lämplig yta, i detta fall på både vita frigolitägg och odekorerade godisägg.
Så här blev det!
Påskbrödet kan vara bakat som en kyckling! Så här såg det ut förra året!

Ingen påsk utan blommor! I år har det varit en osedvanligt kall vår, med svinkalla nätter, så det blommar inte i trädgården som det brukar. Jag får göra påskarrangemang i kruka som jag tar in över natten eller så har jag dem inne som bordsdekoration. Här gräddvita smånarcisser och fjädrar i ett enkelt arrangemang.

Ett annat enkelt arrangemang med plättar i luften och vita pärlhyacinter ser ut så här!

Det är klart att det även ska dekoreras ute på trappan och altanen, krukorna kan jag ju hiva in om vädret vägrar att bli varmare till helgen! Kanske ett liknande arrangemang som jag hade förra påsken i i zinkhon.

På trappan kommer det nog att bli något i den här stilen:

Prästhavre

Next: Juli blommar
Previous: Påskpyssel
$
0
0
Det finns växter som "bara står där" och som man inte alltid lägger märke till så mycket. En sådan är den frodiga prästhavren, Billbergia nutans, en av mina gamla, ärvda växter. Den är bara grön största delen av året, men när den väl blommar så här på våren, då ser man den verkligen! Rosa, långa hängen växer fram fort från bladmassorna. Det är skyddsbladen som är rosa, själva blommorna är underliga, grön/blåa med rosa band, med långa ståndare med blå topp!

  
Detaljbild på blommorna
 

Juli blommar

Next: Så var det dags igen!
Previous: Prästhavre
$
0
0
Juli är den stilla lunken i trädgården. Drar upp ett och annat ogräs som inte ännu har tappat kämpeglöden, tar bort några överflödiga fröställningar här och där och vattnar vid behov. Men annars är det bara att strosa runt och lukta på blommorna som en annan Ferdinand.

Dock kan juli erbjuda några överrakningar. Som nu min ros som jag planterade för två år sedan och som för första gången behagade blomma i år.
Jag köpte den som någon helt annan sort än vad den blev, men jag är inte alls ledsen för det eftersom rosen både är vacker och doftar ljuvligt och sött. Frågan är bara vad den heter!? Så här ser den ut. Den är cirka 1,5 m hög, har stora, blanka blad och blomman är cirka 10 cm i diameter.

Som så många gånger förr så kan jag också konstatera att kaka söker maka, naturen gör egna arrangemang!
Vi har en rabatt där jag under en rönn med rosa-vita bär har planterat en ljuvlig, ljusrosa stjärnflocka.
Den har fått sällskap av en likaså ljusrosa akleja som jag inte har planterat! Inte heller har jag planterat de likaså rosa fröplantorna av krollilja som också har hittat sin väg till denna rabatt.
Som om det inte skulle räcka med dessa ljuvligheter så väntar en ljusrosa sort av höstflox, 'Flamingo', sin tur att få öppna sina blommor lite senare. Den har jag dock planterat där. 
Till och med den dubbla nässelklockan 'Bernice' tycks dra lite åt det rosa hållet fast den skulle ju vara blå. Den står framför dessa rosa växter mot det turkosa staketet. 
En vit pion planterade jag också för två år sedan. Nu blommar den för första gången. Och som den blommar! Alla andra pioner har slutat för flera veckor sedan, men min 'Top Brass' bara fortsätter! 
Även liljorna gör sig påminda nu. De första, förutom krolliljor, har blommat någon vecka nu. Här den dubbla, babyrosa asiatiska liljan 'Elodie', med tämligen små blommor men desto fler på en stjälk.
Ibland skaffar man växter med liknande blommor utan att alls tänka på de banorna. Nu har jag ett par som av en slump blivit placerade intill varandra: en dubbelblommande ängsnäva, Geranium pratense 'Double Jewel' och Lavatera 'Barnsley'. Båda har vita blommor med rosa mitt!

Vallmo av olika sorter hör också till mina älsklingar. Denna ljuvlighet har papperstunna, sidenliknande kronblad som fladdrar vid minsta vindpust, blomman sitter ju på en trådtunn stjälk. Min fot med precis samma färg på tånaglarna var inte alls meningen komma med på bild.... :-D
Betydligt robustare är denna hallonrosa pionvallmo som här flankeras av svartlök, Allium nigrum.


  

Så var det dags igen!

Next: Tvåfärgade snittrosor
Previous: Juli blommar
$
0
0
Det var ju ett tag sedan sist. Men har haft svårt att komma åt mina blogginlägg då Blogger har strulat för mig, eller så är det jag som inte kunde med det nya. Hur som helst, nu är jag i gång igen!

Det börjar ju snart vara dags för ljusinstallationer igen. Än har jag inte gjort så mycket, men det kommer. Här en idé från Göteborgs botaniska trädgård som inspiration, tänkte göra något lite liknande själv!

För ett par år sedan hade jag Den här, där jag har använt en halvdanig ljusslinga med bara en och annan lysande lampa. Slingan la jag i en grund korg och täckte med mossa. Sedan drog jag fram de lamporna som ännu lyste genom mossan. Inte så dum, faktisk. 
Ja, det gäller att spinna vidare... det ska bli kul att åter komma igång med vinterdekorationer! 

Tvåfärgade snittrosor

Next: Ovanligare amaryllissläktingar
Previous: Så var det dags igen!
$
0
0
Då var det dags igen att börja köpa blommor, för det finns inte längre så mycket vasblommor att ta i trädgården. En och annan höstaster kanske....

Så jag köpte mig en bukett småblommiga klaserosor, bara för utseendets skull. De är som bilden visar, tvåfärgade med vitt bottenfärg och massor med mörkrosa strimmor och fläckar på. Men förgäves sökte jag efter en namnlapp, det fanns ingen... men vackra är de!

Ovanligare amaryllissläktingar

Next: Vintern som aldrig blir av
Previous: Tvåfärgade snittrosor
$
0
0
Nu blommar de igen, panteramaryllisen och äkta makar!

Dessa två gamla amaryllissläktingar är inte så vanliga i handeln. Det går nästan bara att få tag på dem genom vänner och kanske via näthandeln mellan privatpersoner.

Så om du har en gammal, ärvd planta av dem, var rädd om dem!

Mina gamla plantor blommar troget varje höst så här års. Först ute är panteramaryllisen, Hippeastrum pardinum, med sina vackert fläckiga blommor. En vecka senare öppnar äkta makar, även kallad gubben och gumman, Hippeastrum striatum.

Namnet på det senare beror säkert på att det nästan alltid är två blommor på varje stjälk och de öppnar sig strax efter varandra.

Så här ser det ut hos mig nu.

Vintern som aldrig blir av

Next: Den sjunkna trädgården
Previous: Ovanligare amaryllissläktingar
$
0
0
Denna vinter som aldrig verkar bli av har medfört att vårblommorna har börjat blomma redan nu, strax efter julen.

Jag har många sorters julrosor i trädgården och en del av dem blommar för fullt, andra har stora knoppar färdiga att slå ut vilken dag som helst.

Den tidigaste brukar alltid vara röd julros, Helleborus orientalis ssp. abchasicus. Den har hållit på och blommat redan före jul och det kommer nya blommor hela tiden.

 
En annan tidig sort är den vanliga julrosen, Helleborus niger. Den har dock den dåliga ovanan att ta stryk om det regnar i blommorna, dessa blir lätt brunfläckiga.
 
En hel radda olika sorter av turkisk julros, Helleborus orientalis och dess prickiga varianter ssp. guttatus har jag också. Dessa är knoppiga i olika stadier och några nästan öppna nu.
 
Hittade också diverse vivor som håller på att öppna och så den ungerska blåsippan, Hepatica transsylvanica, som både har knoppar och öppna blommor!

 
 
 

Den sjunkna trädgården

Next: Bröllopsblommor
Previous: Vintern som aldrig blir av
$
0
0
I Trädgårdsföreningen i Göteborg finns en alldeles underbar plats, Den sjunkna trädgården.

Där finns en 13 meter lång mosaikvägg som är sammansatt av de över 300 år gamla porslinskärvor som har hämtats upp från Ostindienfararen Götheborg som gick under i stadens inlopp 1738.

Taket av vackert formade glasbitar bildar vackra mönster på det gråa golvet och de vita blommorna förstärker känslan av att befinna sig under vattnet.

Här visar jag några bilder, men har du möjlighet så se den själv!









Bröllopsblommor

Next: Bollilja - en gammaldags lökväxt
Previous: Den sjunkna trädgården
$
0
0
Bröllop i familjen. Jag fick äran att agera blomsterdekoratör för lokalerna och göra brud- och brudtärnebuketterna. Här väntar den vackra festlokalen på gästerna.

Beställde i god tid blommor i den önskade färgskalan skarpcerice och grönt i olika nyanser. Dock kunde inte Partihallarna leverera exakt rätt nyans på allt, så det fick bli en kompromiss.

Det blev ändå rätt så lyckat enligt brudparet själva och gästerna. Här ser ni några av skapelserna.

Utanför både vigsel- och festlokalen hade vi dekorerat med björkar i stora, tomma olivkanistrar som jag hade klätt med juteväv och ett band med den djupcerice färgen.

I likadana kanistrar gjorde jag också höga blomsterarrangemang som stod framför björkarna i vigsellokalen.

Kanten på scenen på vigsellokalen var också dekorerad med låga arrangemang, ljus och björkar.

Borden i festlokalen dekorerade jag med låga arrangemang av samma blommor i vida glasskålar som fanns i brudbuketten.

Tärnan hade en mindre bukett i samma stil som brudbuketten

 Och så den droppformade brudbuketten, både i handen och på bordet i festlokalen.


Vi kastade skalade solrosfrön istället för ris över brudparet! Detta för att fåglarna som äter det okokta riset kan få magproblem, men med solrosfrön får de också njuta av bröllopsfesten!









Bollilja - en gammaldags lökväxt

Next: Nya prästkragar
Previous: Bröllopsblommor
$
0
0




Boll-liljan, Scadoxus multiflorus, tillhör amaryllisväxterna, Amaryllidaceae, och har odlats länge som rumsväxt och var vanlig förr. Sedan föll den nästan i glömska för att dyka upp igen på senare år. 

Det finns en klarröd hybrid som kallas blodliljaScadoxus multiflorus ssp. katherinae, en korsning mellan bolllilja, Scadoxus multiflorus och en släkting som faktiskt heter målarborste, Scadoxus puniceus och kan ha orange, gula eller krämfärgade blommor. 
Hybriden blodlilja Den är en mycket gammaldags växt som kan ses i gamla växtböcker från 1930- och 40-talen men som inte setts i odling på länge. Ärvda lökar kan dock finnas lite här och där. Här börjar min blodlilja blomma, men blomman är inte ännu helt öppen.

Boll-liljorna hör hemma på Kap Verde-öarna, i tropiska Afrika, Sydafrika och Arabien. Som sådan tål den inte den minsta frost.

Anspråkslös växt
>Dessa är annars anspråkslösa växter som är ganska lätt att dra upp från lök, även om det kan ta lite tid för löken att vakna och blomknopparna komma fram. Blommorna liknar en målarborste, kommer under våren och löken blommar nästan utan blad.
Bladen är stora och fräscht gröna och kommer alltså efter blommorna, så växten är dekorativ även utan blommor.

Plantera så här 

Plantera flera lökar med toppen strax under jordytan i vanlig, väldränerad blomjord i en 17-19 cm kruka. De behöver inte planteras om varje år, det räcker med 2-3 års mellanrum efter det att bladen börjat komma upp så att man ser var alla lökarna finns. Hantera lökklumpen försiktigt, lökarna är ganska ömtåliga

Skötsel

Vattna normalt, det vill säga låt aldrig bolliljan torka ut helt men låt den inte stå blöt heller. Den bör hellre vara för torr än för blöt. Svag näring i vattnet kan ges från vår till höst.Du kan ha bolliljan ute under sommaren. Ta in hela krukan på hösten, då brukar de gå i vila och bladen vissnar. Övervintra den ljust och kanske lite svalare. Vattna mycket försiktig under vintern.
Föröka bolliljor

Du kan föröka bolliljan med sidolökar som du planterar för sig i en separat kruka. Du kan hålla dessa smålökar gröna året runt de första åren, de behöver inte gå i vila som de blombara lökarna. Det tar några år för sidolökarna att bli stora nog för att blomma.

Nya prästkragar

Next: Botaniskas vackra julutställning
Previous: Bollilja - en gammaldags lökväxt
$
0
0
Det var inte igår som det dök upp nya namnsorter av jätteprästkragar i handeln!

Kanske var det var 'Bröllopsgåvan', en gammal sort som dök upp på SLU's perennupprop om Grönt Kulturarv, på initiativ av POM – Programmet för odlad mångfald - som satte fart på försäljningen av prästkragar. 'Bröllopsgåvan' dök ju upp i handeln förra året. Om du vill kan du läsa mer om 'Bröllopsgåvan' på SLU's hemsida.

Hur som helst så har jag nyligen hittat två nya sorter som jag bara var tvungen att ha!
Dessa heter Leucanthemum superbum 'Fiona Coghill' som är helt fylld och lika hög som 'Bröllopsgåvan', alltså uppemot meterhög.
Den andra heter 'Real Dream' och är halvfylld och något lägre, kanske 60-70 cm.

Båda passar ju fint att planteras ihop med just 'Bröllopsgåvan' som jag hade sedan tidigare, så att man får lite variation i temat!
Funderar just på vad mer jag ska plantera som sällskap för dem. Där finns redan både jättevallmo, Papaver 'Patty's Plum' och stor blåklocka, Campanula persicifolia 'Alba', men båda dessa blommar tidigare än prästkragarna. Ja, det återstår att se.

'Bröllopsgåvan'


'Fiona Cochill'

'Real Dream'




Botaniskas vackra julutställning

Next: Våriris i Trädgårdsföreningen
Previous: Nya prästkragar
$
0
0
Så var det dags för Göteborgs botaniskas julutställning 2015.
Den här gången är det Sötåsens floristelever från Töreboda som ställer ut med den äran! De dominerande färgerna är vitt och silver men några julröda inslag var också med. Det ser ut som frostig vinter med snö, frost, silverdetaljer och grått. Det är så vackert!
Här visar jag några bilder! 

















Våriris i Trädgårdsföreningen

Next: Lev som en bonde
Previous: Botaniskas vackra julutställning
$
0
0
En alldeles ljuvlig utställning med massor av våriris, Iris reticulata, öppnar i dag, 24 mars, i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Utställningen är en del av den stora satsningen Gothenburg Green World som samordnas med Botaniska trädgården, Gunnebo Slott och Trädgårdsföreningen och kommer att pågå hela sommaren med olika teman.

Det är blomsterkreatören och författaren Hannu Sarenström som har tagit dit tusentals våriris och gjort en utställning i det gamla, wiktorianska Palmhuset. Utställningen pågår under tiden 24 mars 3 april och jag hoppas verkligen irisarna klarar att blomma så länge! Men de ska byta ut utblommade sorter om så skulle behövas.

Redan vid ingången och på flera ställen ute i parken möttes vi av stora träfat med våriris! 


Och vid entrén till växthuset hade man höjt en vacker kruka med iris på piedestal! 

Enstaka våriris fanns instuckna i de stora hemtrevnadsmattorna i själva Palmhuset.

Här kommer glada Hannu med kärran full av ljuvligheter!

Här väntar ett gäng av sorten 'Pixie' att bli placerade. 

Trädgårdsförenings glada trädgårdsmästare hade verkligen att göra!

Enligt Hannu finns det 23 sorters våriris på utställningen! Här ses tre av dem. Den vita heter 'Natasha', den ljusblåa 'Harmony' och den mörka 'Pixie'.  

Så härligt kan irisarna lysa i motljuset. 'Harmony' och 'Pauline' och några ''Edward' syns på denna bild, men färgerna ser helt annorlunda ut i det starka motljuset! 

'Katherine Hodking' och 'Harmony' i stora rummet vid palmen

 'Pauline'

'Carolina'

Iris danfordiae, vintergäcksiris, var det också stora mattor av. Här väntar de ännu i krukor.  

Några av de ovanligare sorterna väntar på sin tur. Den mörklila heter 'Spot On', den nästan vita 'Eyecatcher', den ljusblåa 'Sheila Ann Germaney' och den gula 'Sunshine'. 

En verklig 'Eyecatcher'är denna sort! 

'Pauline'













Lev som en bonde

Next: Ljuvlig utställning
Previous: Våriris i Trädgårdsföreningen
$
0
0
- 100 sätt att klara sig själv.
Så heter en ny bok av bondsonen Niklas Kämpargård, utgiven av Norstedts 2016.

Så här på E-numrens tidevarv när praktisk tagen all industritillverkad mat innehåller minst ett tillsatsämne, drömmer många om att kunna producera sin egen mat, i alla fall en del av den, samt leva utan gifter.

Då kommer denna bok om självhushåll till hjälp med sina idéer och råd. Nu måste man ju inte göra allt som boken handlar om, men en del på vägen kommer man säkert.

Boken vänder sig främst för den som har en liten gård med möjlighet att hålla djur eller åtminstone en trädgård att odla i, men visst går det att göra något även om man bara har en balkong.

Några av kapitlen som avhandlas är Gröna välgörare som bland annat handlar om att odla utan gifter, om hälsoväxter och sätt att använda växterna.

Djur på gården handlar om just det, djur på gården och deras skötsel.

Frukt och grönt innehåller en hel del recept och sätt att bevara och ta till vara.

Odling handlar förstås om hur man odlar på giftfritt sätt.

Ett intressant kapitel är Gamla metoder. Här får man lära sig hur man gjorde förr, både när det gäller odling och mycket annat.

Allt som allt en mycket intressant bok som man lär sig mycket av men som också  går att läsa som ren underhållning!





Ljuvlig utställning

Next: Ljuva nunneörter
Previous: Lev som en bonde
$
0
0
Så var det dags igen för den ljuvligt doftande utställningen Äpplen & päron i Göteborgs Botaniska som pågår 17-25 september. 

Årets utställning Äpplen & päron presenterar mer än 200 namnsatta, gamla som nya sorters äpplen och 50 päron som alla är odlade i Sverige. 

Utställningen finns i den renoverade Stolpboden vid stora gräsmattan och är väl värd ett besök. Men för de som inte kan ta sig dit, lägger jag några läckra bilder här. 


 Äpplen i längden och tvären! 



 Äpplen i alla storlekar! 

Det största hittills i år väger 527 gram och heter 'Bramley's Seeling'. 

Jämför storleken med världens minsta äpple! 

Äpplets vilda stamform altaj-apeln, Malus sieversii, från Asien. Visades för första gången någonsin. 

 Äpplen i alla färger! 

 Klart jag har ett "eget"äpple!

 Päronsorter i rad!

Även kvittensorter visades upp.



  Förutom frukt, hade personalen gjort jättefina blomsterarrangemang av Botaniskas perenner! 





Ljuva nunneörter

Next: Vitsippor i olika skepnader
Previous: Ljuvlig utställning
$
0
0
När vårens allra första blommor i trädgården har gjort sitt, är det dags för nunneörterna att ge färg. Och färg blir det minsann!

Den vanliga, i södra Sverige vilda stora nunneörten, Corydalis solida, är diskret lila i olika nyanser.
Men så fort man har köpt några namnsorter i andra färger, blir det korsningar i helt andra färger!

De kan både fröså sig ymnigt eller så råkar man flytta på rotknölar i något grävarbete, då har man snart ett nytt bestånd med nunneörter just där! 

Så nu finns det ett antal färgvarianter i min trädgård i alla rabatterna! Visar upp några här.


Namnsort 'George P. Baker'

Rosa med lite vitt i blommans mitt och långa spiror

Persikorosa fröplanta

 Antagligen en vildart 

Korallröd med ovanligt långa spiror


Den bleklila vilda arten

Små fröplantor på gång. Obs! den tvåfärgade rosa/vita till höger!

Närbild på den rosa/vita 

Av pandanunneört, Corydalis flexuosa, finns mer eller mindre blåa varianter. Här arten. 

Korsningen mellan himmelsnunneört, C. elata och pandanunneört, C. flexuosa är så här ljuvligt babyblå. Namnsorten heter 'Craigton Blue'
Malkanunneört, C. malkensis, är helvit! Har säkert bidragit med ljusa gener till korsningarna! 






Vitsippor i olika skepnader

Previous: Ljuva nunneörter
$
0
0
Vitsippan, Anemone nemorosa, finns inte bara i vitt utan det har uppstått ett stort antal namnsorter och naturliga varianter.
Det gör att man nästan får samlarmani när man ser dessa i plantskolorna. Men tyvärr är glädjen ganska kort, bara några få veckor på våren, så det gör att man besinnar sig.

Dock har jag några namnsorter i min trädgård. Visar här några.
Första ljuva vitsippor i vas

Anemone nemorosa, den vilda vitsippan

Den vilda vitsippan i rosa ton

Anemone nemorosa 'Pink Delight' just utslagen

Anemone nemorosa 'Pink Delight' fullt utslagen

Anemone nemorosa 'Rabinsoniana'

Anemone nemorosa 'Rabinsoniana' och A. ranunculoides 'Flore Pleno', gulsippa

A. ranunculoides, enkel

 Svavelsippa, A. x lipsiensis, som är en korsning mellan vitsippa och gulsippa

A. 'Green Fingers'

 A.  'Green Fingers' + Green Dreams'

 A. 'Hilda'

 A. 'Vestal'

A. 'Bracteata Plena'

A. 'Blue Beauty'




Remove ADS
Viewing all 40 articles
Browse latest View live